Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z soczewicy zielonej - marchewkowo - mięsny

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica 2-2,5 szkl
cebula 2 szt
marchewka 2 szt
łopatka bez kości 0,5 kg
czosnek ząbki 2 szt
jajko 2 szt
Imbir mielony Prymat
Kurkuma mielona Prymat
cząber
tymianek
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
majeranek
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z soczewicy zielonej - marchewkowo - mięsny

Kroki postępowania

1
Soczewicę zieloną ugotować w osolonej wodzie do miękkości, można ją lekko rozgotować. Odcedzić i wystudzić.

Krok 1 - Pasztet z soczewicy zielonej -  marchewkowo - mięsny foto
2
Łopatkę lub inne mięsko ugotować z przyprawami, rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Pasztet z soczewicy zielonej -  marchewkowo - mięsny foto
3
Na rozgrzanej patelni lekko podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Po chwili dodać startą marchewkę, wszystko smażyć na małym ogniu przez ok 10 min. Wszystko dokładnie i dobrze przyprawić, wymieszać. Ostudzić.
Krok 3 - Pasztet z soczewicy zielonej -  marchewkowo - mięsny foto
4
Ugotowaną soczewice oraz mięsko zmiksować i dołożyć do naszej marchewki i cebuli. Połączyć ze sobą wszystkie składniki - ewentualnie doprawić do smaku.
Krok 4 - Pasztet z soczewicy zielonej -  marchewkowo - mięsny foto
5
Dodać dwa jajka i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do aluminiowych keksówek.
Krok 5 - Pasztet z soczewicy zielonej -  marchewkowo - mięsny foto
6
Ja dodatkowo wysmarowałam keksówki masłem i posypałam mąką (można posypać też bułką tartą).
Krok 6 - Pasztet z soczewicy zielonej -  marchewkowo - mięsny foto
7
Pasztet wstawić do piekarnika i piec w 180-190 stopniach przez ok 45-50 min.
Po upieczeniu wyjąć pasztet, wystudzić i włożyć do lodówki.
Smacznego:))
Krok 7 - Pasztet z soczewicy zielonej -  marchewkowo - mięsny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 02.03.2017 08:19
super przepis
Izabela28 01.07.2015 09:43
pyszny ten pasztet:)
msmariusz 14.05.2015 00:02
pasztety smacznie wygląda
Stenka 08.12.2014 22:11
warto zrobić
kate.500 23.11.2014 17:50
pyszny pasztet
Margo1 29.10.2014 08:17
nie robiłąm takiego
erym 19.09.2014 13:42
jestem smakoszka pasztetu z soczewicy, czesto go robie, mysle ze zainspiruje sie twoim przepisem!
Lukrecja29 31.08.2014 13:12
Ale pyszności! Muszę koniecznie wypróbować twój przepis ;)
Ada-Gaba 14.06.2014 15:54
wyśmienity, przepis wart wypróbowania
jowant 06.06.2014 22:32
ciekawy przepis :) nie jadłam jeszcze
Janina 06.06.2014 21:49
Ciekawy przepis;)
gosia56 06.06.2014 16:49
na pewno pyszny;)
Beatris 06.06.2014 16:46
Wyśmienity pasztet, wygląda bardzo smakowicie:)
agnieszka131919 06.06.2014 16:23
na pewno bardzo smaczny
Adam/ZUB3R 06.06.2014 15:41
wygląda smacznie
Gracer 06.06.2014 14:13
ciekawy pasztecik
Konczi 06.06.2014 14:05
wygląda świetnie
matesko 06.06.2014 12:26
dobry przepis
Bernadeta1 06.06.2014 12:14
kusi smakiem i wyglądem
IlonaAlbertos 06.06.2014 09:46
Wygląda apetycznie.
Renata9 06.06.2014 09:12
smaczny pasztecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak