Przepis i sposób przygotowania na: Delicja truskawkowa.
Kroki postępowania
Żółtka miksujemy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno.
Do masy żółtkowej delikatnie wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy ,a pod koniec wlewamy olej.
Gotowe ciasto przelewamy do formy 23 x 32 cm.
Pieczemy 15 minut w temp 175 stopni C.
Wodę gotujemy z margarynę do momentu jej rozpuszczenia.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy .Zdejmujemy z ognia i chwile jeszcze mieszamy. Studzimy.
Do wystudzonego ciasta wbijamy jajka i już mikserem miksujemy na jednolite ciasto. Rozkładamy na 2 równej wielkości blaszki i pieczemy 30 minut w temp 200 stopni.
Studzimy.
Rozdrobnione blenderem truskawki wkładamy do rondelka i zasypujemy cukrem i gotujemy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki
Studzimy i czekamy aż masa zacznie tężeć.
Składamy ciasto:
Biszkopt wkładamy do blaszki ,w której go piekliśmy.
Smarujemy delikatnie kremem karpatkowym .
Smarujemy je kremem.
Zalewamy tężejącą galaretką truskawkową .
Chłodzimy około 2 godzin w lodówce.