Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Perliczka

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Perliczka 1 sztuka

jabłka 2 sztuka
aronia 10 dag
boczek parzony 8 plaster
szynka parmeńska 8 plaster
masło 2 łyżka
białe wino 350 ml
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Na aronię

jabłka 3 sztuka
aronia 30 dag
wódka 150 ml antonówka
masło klarowane 1 łyżka
cukier brązowy

Przepis i sposób przygotowania na: Perliczka

Aronię rozmrażamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i płuczemy. Kroimy w drobną kostkę.

W garnku rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy aronię oraz jabłka. Smażymy przez 2 minuty, co chwilę mieszając.

Wlewamy wódkę antonówkę i smażymy na średnim ogniu do chwili aż niemal cała wódka odparuje, a aronia i jabłko zmiękną.

Doprawiamy do smaku brązowym cukrem.



Przygotowanie perliczki:

Aronię rozmrażamy.

Perliczkę dokładnie czyścimy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy wewnątrz i na zewnątrz solą i świeżo mielonym pieprzem.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, myjemy. Kroimy w szesnastki. Dodajemy aronię, dokładnie mieszamy i faszerujemy perliczkę.

Nacięcie spinamy wykałaczkami lub zszywamy grubą nicią albo sznurkiem.

Perliczkę obkładamy boczkiem oraz szynką parmeńską. Obwiązujemy sznurkiem.

Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny (po 10 minutach obkładamy schłodzonym i pokrojonym na plasterki masłem).

Po tym czasie polewamy perliczkę winem, a następnie co 10 minut płynem, który wytworzy się z jej pieczenia.

Trzymamy w piekarniku jeszcze mniej więcej 60 minut (na 30 minut przed końcem pieczenia obracami perliczkę na drugą stronę).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 29.05.2014 05:26
Po prostu pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak