Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w śmietanie z piekarnika
Kroki postępowania
Rybę myjemy, oczyszczamy (jeżeli to konieczne).
W garnku rozpuszczamy masło. Wlewamy je gorące do naczynia żaroodpornego. Wkładamy filety i prószymy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.
Cebulkę kroimy w plasterki i przysmażamy na patelni. Dajemy ją do naczynia z rybą. Oregano siekamy i wsypujemy na filety. Dodajemy liście laurowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego w 180°C na 15 minut.
Uzyskany "sos" z ryby mieszamy ze śmietaną (zbierz "sos" głęboką łyżką).
Następnie polej śmietaną całą rybę. Wstaw ponownie do piekarnika na 25 minut. Od czasu do czasu polewaj uzyskanym "sosem".
Wyciągamy z piekarnika. Układamy na talerz i polewamy uzyskanym "sosem" oraz tłuszczem z naszego naczynia.