Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z budyniem i truskawkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szkl
mleko 3,2% 1/2 szkl
żółtko jajek 2 szt
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 szt
masło 1/3 kostki
drożdże 25 g
sól 1 szczypta

Nadzienie

mleko 3,2% 2 szkl
budyń śmietankowy 1 szt
cukier 1 łyżka
masło 1/4 kostki
truskawki świeże 20 dag

Wierzch

białko 1 szt
cukier puder do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z budyniem i truskawkami

Kroki postępowania

1
Zaczyn drożdżowy do ciasta:
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nich drożdże , następnie dodajemy po łyżce cukru i mąki pszennej i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże wyrosły.
Krok 1 - Drożdżówki z budyniem i truskawkami foto
2
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sypkie składniki jak cukier, cukier waniliowy i sól, a następnie żółtka, rozpuszczone i przestudzone masło ( gorące masło zaparzyło by nam żółtka i mąkę) oraz wyrośnięte drożdże
Krok 2 - Drożdżówki z budyniem i truskawkami foto
3
Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto, formujemy w kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pól godziny aby wyrosło.
Krok 3 - Drożdżówki z budyniem i truskawkami foto
4
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy na placek i za pomocą dowolnej wielkości kubka czy miseczki wykrawamy kółka. To jakiej wielkości zrobimy kółka przełoży się na ilość naszych drożdżówek mi wyszło tylko siedem , ale były dość spore. Z pozostałego ciasta robimy cienkie ruloniki i układamy je naokoło kółek i zlepiamy z brzegami
Krok 4 - Drożdżówki z budyniem i truskawkami foto
5
Z mleka odlewamy pól szklanki a resztę zagotowujemy z masłem i cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy budyń rozmieszany z odlanym mlekiem i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy aby przestygł.
Krok 5 - Drożdżówki z budyniem i truskawkami foto
6
Na ciasto nakładamy przestudzony budyń oraz do połowy układamy wcześniej umyte i pokrojone na plasterki truskawki. Całość smarujemy rozmieszanym białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Upieczone drożdżówki dekorujemy cukrem pudrem zmieszanym z wodą czyli tzw. lukrem
Krok 6 - Drożdżówki z budyniem i truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 18.06.2014 20:47
pyszne domowe bułeczki
Mniam 18.06.2014 19:57
Pyszniutkie. Robiłam z budyniem i truskawkami parę dni temu. Wszystkie zniknęły błyskawicznie :)
kasienka23 18.06.2014 17:45
pyszne drożdżówki!
Jadwiga/Jaga85 18.06.2014 16:25
jak ja lubię drożdżówki!!!
mirosława4 18.06.2014 15:11
poproszę jedną :)
Ada-Gaba 18.06.2014 14:44
moje ulubione : )
Maria 70 18.06.2014 14:34
Bardzo pyszne.
peppermint91 18.06.2014 14:22
przepysznie wyglądaja ;)
w mojej kuchni 18.06.2014 12:51
lubię takie drożdżóweczki
Adam/ZUB3R 18.06.2014 12:37
smaczne drożdżówki
asiczekz 18.06.2014 11:33
muszą być pyszne, takie domowe mniam
noninka77 18.06.2014 11:26
chyba się poczęstuje :) wyglądają tak apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak