Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaki drożdżowe z cynamonem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 250 g
cukier 30 g
masło 40 g
mleko 100 ml
jajko 1 sztuka
drożdże 15 g
sól szczypta

Nadzienie

masło 50 g
cynamon 3 łyżeczki
cukier 4 łyżki

Porada

Można je również opruszyć cukrem pudrem :D

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaki drożdżowe z cynamonem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozkruszamy odajemy do nich łyżeczkę cukru i łyżkę maki mieszamy. dodajemy troche mleka i mieszamy i odstawiamy by drożdże zaczeły pracować.
Do dużej miski wsypujemy resztę składników i rozczyn wszystko mieszamy i zagniatamy na elastyczne i gładkie ciasto. Wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości.
Krok 1 - Ślimaki drożdżowe z cynamonem foto
2
Nadzienie:
masło roztapiamy i dodajemy do niego cukier i cynamon.
Krok 2 - Ślimaki drożdżowe z cynamonem foto
3
Ciasto wyjmujemy z miski i jeszcze chwile zarabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt smarujemy go nadzieniem cynamonowym i zwijamy jak roladę , po czym kroimy na 2 cm plastry. Przekładamy na blache wyłożoa papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze do podwojenia objętości. Kolejno do nagrzanego piekarnika do 170 stopni wkładamy napuszone ciastka i pieczemy je 20 min do suchego patyczka. Zostawiamy do przestygnięcia.
Krok 3 - Ślimaki drożdżowe z cynamonem foto
4
Można je polać lukrem

Do cukru pudru wlewamy troche wody i mieszamy.

Smacznego !!!
Krok 4 - Ślimaki drożdżowe z cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 22.06.2014 09:08
przepyszne
aniach32 21.06.2014 23:03
Dziękuje :D
aisoglam 21.06.2014 22:59
Pychotka :)
teresa18 21.06.2014 22:11
Pysznosci :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak