Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małe gołąbki w liściach botwiny

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

botwina liście 1 pęczek
szynka wieprzowa 25 dag
czosnek 2 ząbki
szczypior 1 mały pęczek
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Małe gołąbki w liściach botwiny

Kroki postępowania

1
Mięso z szynki wieprzowej mielimy.
Krok 1 - Małe gołąbki w liściach botwiny foto
2
Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Krok 2 - Małe gołąbki w liściach botwiny foto
4
Do mielonego mięsa wrzucamy posiekany czosnek, posiekany szczypior, majeranek, pieprz oraz sól i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 3 - Małe gołąbki w liściach botwiny foto
5
Przygotowujemy liście botwiny: listki botwiny myjemy i delikatnie miażdżymy ręką unerwienie liścia dzięki czemu staną się bardziej elastyczne.
Krok 4 - Małe gołąbki w liściach botwiny foto
6
Z masy mięsnej formujemy podłużne, małe wałeczki i delikatnie ja spłaszczamy. Umieszczamy porcję mięsa na liściu i zawijamy.
Krok 5 - Małe gołąbki w liściach botwiny foto
8
Gdy zawiniemy już wszystkie "gołąbki" umieszczamy je na patelni z rozgrzanym olejem i przykrywamy.
Krok 6 - Małe gołąbki w liściach botwiny foto
9
Smażymy z każdej strony. Gdy będą już usmażone są gotowe do podania. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. SMACZNEGO!
Krok 7 - Małe gołąbki w liściach botwiny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.10.2015 11:28
To chyba takie mini mini bo liście buraka zazwyczaj do dużych nie należą.
ttrytka 08.10.2015 16:32
smkowity obiadek
adelajda 05.08.2014 19:26
Smaczne muszą być :)))
Jagódka77 19.07.2014 20:50
rewelacyjny pomysł na super danie
mysza75 02.07.2014 10:12
jakie pyszne gołąbki mniam
Barbara777 27.06.2014 11:58
ciekawy przepis:)
Beata23 25.06.2014 10:35
ciekawy pomysł
Kejti 25.06.2014 09:01
Pomysłowe i na pewno pyszne :-)
Triss 24.06.2014 17:06
takich jeszcze nie robiłam. ;)
marcia7 24.06.2014 15:22
ciekawe zamiast kapusty
Mniam 24.06.2014 11:51
Podobają mi się takie gołąbeczki. Też mam zamiar zrobić w listkach botwinki.
sylwia_sl 24.06.2014 11:36
Rewelacja!!! Przepis oczywiście wykorzystam :)
ice cubes 24.06.2014 10:36
z takimi liśćmi nie robiłem
Magula 24.06.2014 09:29
Robiłam takie kilka dni temu, sa pyszne!! Polecam z sosem chrzanowym
pestka 24.06.2014 09:05
świetny pomysł
iziona 24.06.2014 07:39
Widziałam gołąbki w tym stylu juz jakiś czas temu i nawet miałam ochotę zrobić, ale zabrakło mi cierpliwości :)
Krystyna32 24.06.2014 07:27
bardzo apetyczne
fotoviderek 24.06.2014 07:00
Tak jeszcze nie robiłem, super przepis :)
Lidzia 24.06.2014 06:00
Takich jeszcze nie jadłam.
Megg 24.06.2014 01:46
Super gołąbki :-)
Olga_SK 23.06.2014 22:58
Pomysł do wykorzystania :) Super!
Ania84 23.06.2014 22:03
bomba dla mnie :)
asiczekz 23.06.2014 21:51
wyglądają nieźle, trzeba spróbować bo takich też jeszcze nie jadłam
Małgorzata9 23.06.2014 21:46
zaciekawił mnie ten przepis
gosia1988 23.06.2014 21:32
takich jeszcze nie jadłam - muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak