Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki
Małe foremki do babeczek smarujemy masłem i oprószamy odrobiną bułki tartej lub krupczatki.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka oraz sok i skórkę z cytryny.
Zmniejszamy obroty miksera i do ubitych jajek dodajemy po łyżce mąki z proszkiem.
Masę przekładamy do foremek- do 3-4 wysokości.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 20-25 minut (do suchego patyczka)- czas pieczenia zależy od wielkości foremek, więc przez cały czas obserwujcie babeczki uważnie.
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Białko ubijamy na sztywno, dodając po łyżce cukru pudru (w sumie 8-9 dag jeśli lukier ma być rzadszy lub 14-15 dag, gdy chcemy otrzymać gęściejszy lukier).
Gdy lukier będzie błyszczący, polewamy nim babki i odstawiamy do zastygnięcia.