Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwijany torcik

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa

margaryna 1 szt
orzechy włoskie milone 4 łyżki
cukier puder do smaku
czekolada gorzka 1 szt
alkohol do smaku
mleko 5 łyżek
napar kawy 3 łyżki

Biszkopt ciemny

jaja 4 szt
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
olej 3 łyżki
ocet 1 łyżka
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zwijany torcik

Kroki postępowania

1
Biszkopt ciemny:
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy olej i ocet. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy.
Krok 1 - Zwijany torcik foto
2
Masa:
W mleku rozpuszczamy połamaną w kawałki czekoladę. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem i alkoholem. Następnie dzielimy na pół do jednej połowy dodajemy mielone orzechy i napar z kawy.
Krok 2 - Zwijany torcik foto
3
A do drugiej czekoladę.
Krok 3 - Zwijany torcik foto
4
Przełożenie:
Ciasto kroimy na trzy równe paski wzdłuż dłuższego boku, na dwa paski dajemy masę orzechową, a na jeden masę czekoladową. Jeden pasek zwijamy w rulon, następnie kolejny zwijamy do poprzedniego i ponownie ostatni do drugiego. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą czekoladową i posypujemy startą czekoladą lub kakao.
Krok 4 - Zwijany torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga-25 17.12.2014 15:41
mniam pycha
Ewelina1991 04.07.2014 07:56
bardzo ciekawy torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak