Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta truskawkowa z kremem budyniowym

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 20 dag
cukier puder 8,5 dag
migdały mieone 5,5 dag
masło zimne 11,5 dag
żółtko jajek 1 szt.
mleko 1 łyżka
tłuszcz do formy

Krem

budyń waniliowy 1 szt.
cukier 3 łyżki
mleko 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 czubata łyżeczka
woda 50 ml

Dodatkowo

truskawki świeże 40 dag
cukier 2 łyżki

Porada

Budyń używam jedynie bez cukru i taki polecam. Gdy jednak mamy do dyspozycji słodzony proszę dodać jedynie 1 łyżkę cukru do kremu zamiast 3 w przepisie. Zamiast budyniu waniliowego można użyć śmietankowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta truskawkowa z kremem budyniowym

Mąkę przesiać do miski i dodać przesiany cukier puder i migdały. Całość wymieszać, po czym dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzeć na kruszonkę. Dodać żółtko i mleko, i szybko zagnieść palcami ciasto. Lub też przesiać mąkę do miski robota z założonymi plastikowymi nożami lub końcówką do siekania kruchego ciasta, wymieszać razem z cukrem pudrem i migdałami. Dodać masło i posiekać na kruszonkę. Dodać żółtko i mleko i wymieszać do momentu powstania ciasta. Wyjąć z miski. Gotowe ciasto w obu przypadkach owinąć w folię spożywczą, lekko zgnieść na krążek i wsadzić do lodówki na minimum 30 minut (do 3 dni).
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Wyłożyć nim natłuszczoną prostokątną formę - moja ma wymiar 9,5 cm x 34 cm (wymiary dna). Mocno docisnąć ciasto do formy, po czym obciąć nadmiar ciasta. Wyłożyć folią aluminiową i obciążyć suchą fasolą. Piec w temp. 200°C przez 25 minut. Zdjąć folię z obciążeniem i dopiec na złoto przez 5-10 minut - na ulubiony nasz kolor. Wyjąć i całkowicie wystudzić.
W tym czasie przygotować przełożyć żelatynę do miseczki i zalać zimną, przegotowaną wodą. Budyń według przepisu na opakowaniu, dodając cały cukier. Do ugotowanego i gorącego dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić co jakiś czas mieszając, i jeszcze płynny wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Truskawki szybko umyć pod bieżącą wodą. Usunąć szypułki i pokroić na małe kawałki, wrzucając do miski. Dodać cukier i wymieszać. Odłożyć na 30 minut do zmacerowania. Gotowe wyjąć z miski i wyłożyć bezpośrednio na krem. Można tartę podać od razu. Można posypać cukrem pudrem lub podać kawałek z kleksem bitej śmietany, polanym syropem z macerowanych truskawek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 03.01.2015 14:37
rewelacja,palce lizać
Ada-Gaba 17.12.2014 16:09
wygląda przepysznie
Motorek 02.10.2014 12:00
aż ślinka cieknie
ppaulina 11.09.2014 20:39
pychotka :))
Kejti 25.08.2014 09:21
Pięknie się prezentuje :-)
Katarzyna59 29.06.2014 20:06
przepyszna, uwielbiam takie tarty
w mojej kuchni 18.06.2014 11:49
tarta jak marzenie..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak