Przepis i sposób przygotowania na: Szynkowar i pierś z kurczaka= wędlina na chleb
Pierś z kurczaka tniemy w cienkie paski o grubości około 0,5 cm.
Do mięsa dodajemy sól peklującą, suszone pomidory z czosnkiem i czarnuszką, paprykę oraz sól peklującą. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Dodajemy żelatynę i wodę i bardzo dokładnie mieszamy.
Do szynkowara wkładamy worek foliowy i napełniamy go mięsem, które dokładnie dociskamy.
Zawiązujemy woreczek, zamykamy szynkowar i wkładamy go do garnka. Wlewamy tyle wody, aby sięgała ponad poziom mięsa.
Gotujemy 90 minut w temperaturze 85 stopni. Wyciągamy, odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki na całą noc.
Po schłodzeniu rozcinamy worek, odlewamy soki i kroimy w cienki plasterki.