Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortilla pszenno-kukurydziana

5.0
(48)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka kukurydziana 1,5 szklanki
woda letnia 1 szklanka
sól 1 łyżeczka
oliwa 4 łyżki

Porada

Niewykorzystane od razu placki tortilli możemy zawinąć w folię i przechowywać w lodówce do trzech dni.

Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla pszenno-kukurydziana

Kroki postępowania

1
1. Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną, kukurydzianą i sól.
Krok 1 - Tortilla pszenno-kukurydziana foto
2
2. Do suchych składników dolewamy letnią wodę i oliwę.
Krok 2 - Tortilla pszenno-kukurydziana foto
3
3. Zagniatamy ciasto, wyrabiamy dokładnie przez kilka minut.
Krok 3 - Tortilla pszenno-kukurydziana foto
4
4. Dzielimy je na sześć równych części i formujemy z nich kule. Przykrywamy ściereczką na co najmniej pół godziny.
Krok 4 - Tortilla pszenno-kukurydziana foto
5
5. Po tym czasie wałkujemy je na cienkie, okrągłe placki i smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony.
Krok 5 - Tortilla pszenno-kukurydziana foto
6
6. Usmażone są gotowe do spożycia.

Smacznego !!!
Krok 6 - Tortilla pszenno-kukurydziana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Successore 23.12.2022 11:22
Wyszły spoko
Alex_M 15.07.2014 08:55
super placki
adelajda 22.06.2014 11:35
Wyszły super :) zabieram przepis :)
caralajna 21.06.2014 16:34
wyszły idealnie
ben-ka 15.06.2014 10:43
Niezła produkcja:)
Krystyna32 14.06.2014 12:18
świetne placki
Gracer 14.06.2014 12:04
super przepis
Bernadeta1 14.06.2014 12:04
super przepis na placki tortilli
Monika-twin 14.06.2014 10:28
fajne te placki i fajne fotki.
Renata9 14.06.2014 10:10
bardzo smaczna, na pewno wykorzystam przepis
Agnieszka-87-25 14.06.2014 08:13
świetne są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak