Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z truskawkami i cynamonem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
olej 1 łyżka
jajko 1 szt
woda gazowana 120 ml
truskawki 1/2 kg
cukier waniliowy
Cynamon mielony Prymat
cukier kryształ
sól do smaku

Porada

Pierogi z truskawkami to smaczne i popularne danie. Z dodatkiem cynamonu i cukru waniliowego są rewelacyjne.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z truskawkami i cynamonem

Kroki postępowania

1
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki.
Krok 1 - Pierogi z truskawkami i cynamonem  foto
2
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać szczyptę soli,wbić jajko, wlać olej, wodę gazowaną i zagnieść gładkie ciasto.
Krok 2 - Pierogi z truskawkami i cynamonem  foto
3
Następnie rozwałkować na grubość 2 mm. i szklanką wycinać krążki.
Krok 3 - Pierogi z truskawkami i cynamonem  foto
4
Na środek każdego krążka ułożyć truskawkę, złożyć na pół.
Krok 4 - Pierogi z truskawkami i cynamonem  foto
5
Dokładnie zlepić brzegi.
Krok 5 - Pierogi z truskawkami i cynamonem  foto
6
Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 6 - Pierogi z truskawkami i cynamonem  foto
7
Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, posypać mielonym cynamonem i cukrem kryształem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Krok 7 - Pierogi z truskawkami i cynamonem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.06.2014 12:01
uwielbiam takie pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak