Przepis i sposób przygotowania na: Filascetta tradycyjny placek na słono
Do mąki dodać rozrobione drożdże, wyrobić ciasto, uformować kulę.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Dodać do ciasta 3 łyżki oliwy, ponownie wyrobić ciasto.
Cebulę obrać, pokroić w talarki.
Cebulę poddusić na maśle, doprawić solą i pieprzem, około 20 minut, dolewając w razie potrzeby niewielką ilością gorącej wody.
Ciasto delikatnie rozwałkować, ułożyć na wysmarowanej blaszce, zawijając boki w rulonik.
Na placek wyłożyć podsmażoną cebulę i pokruszony ser, oprószyć cukrem, odstawić do podrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
Blaszka 25 cm x 35 cm.
SMACZNEGO!!!!!