Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filascetta tradycyjny placek na słono

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 20 dkg
drożdże 15 g
oliwa 3 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
cukier 1 łyżeczka

FARSZ

cebula czerwona 4 sztuki
ser pleśniowy 5 dkg
masło klarowane 5 dkg
cukier trzcinowy 1 łyżka
sól do smaku 3 szczypty
pieprz 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Filascetta tradycyjny placek na słono

W ciepłej wodzie rozrobić drożdże, cukier i szczyptę soli.
Do mąki dodać rozrobione drożdże, wyrobić ciasto, uformować kulę.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Dodać do ciasta 3 łyżki oliwy, ponownie wyrobić ciasto.
Cebulę obrać, pokroić w talarki.
Cebulę poddusić na maśle, doprawić solą i pieprzem, około 20 minut, dolewając w razie potrzeby niewielką ilością gorącej wody.
Ciasto delikatnie rozwałkować, ułożyć na wysmarowanej blaszce, zawijając boki w rulonik.
Na placek wyłożyć podsmażoną cebulę i pokruszony ser, oprószyć cukrem, odstawić do podrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
Blaszka 25 cm x 35 cm.
SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 30.06.2014 22:55
Mniam,musi być smaczna :-)
Bernadeta1 30.06.2014 21:19
smaczna taka kolacja
Lidzia 30.06.2014 16:50
Fajna przekąska.
Adamorek 30.06.2014 16:27
niezłe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak