Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z truskawkami i kremem pâtissier
Ze podanych wyżej składników zagniatamy ciasto, które odstawiamy do lodówki na 1,2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie, przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy fasole albo kulki do pieczenia aby ciast zbyt nie urosło.
Pieczemy około 15 min. w 180 stopniach
Krem:
W garnku podgrzewamy przez kilka minut mleko razem z cukrem waniliowym. 2 żółtka ucieramy z cukrem na kremową masę, stopniowo dosypując podczas mieszania mąkę, następnie powoli dolewamy gorące mleko i mieszamy. Krem przelewamy do garnka i gotujemy jeszcze przez minutę ciągle mieszając do uzyskania gęstego kremu. Na końcu po zdjęci kremu z ognia dodajemy margarynę , mieszając aby się rozpuściła w kremie. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem oraz truskawki układamy na cieście dekorujemy płatkami migdałowymi , opcjonalnie polewamy galaretką truskawkową i odstawiamy na około 2 godz.