Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki ze szpinakiem,serem i suszonymi pomidorami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe

mąka chlebowa 450 gram
mąka żytnia 200 gram
mleko 230 ml
woda letnia 150 ml
cukier 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
drożdże 30 gram

Farsz

szpinak mrożony 400 gram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka płaska
pomidory suszone Smak 8 szt
serek topiony 200 gram
olej do smażenia 50 ml
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki ze szpinakiem,serem i suszonymi pomidorami

Kroki postępowania

1
Rozczyn:

Pół szklanki mleka podgrzewamy aby tylko było takie letnie, dodaję drożdże i cukier dwie łyżki, mieszam do rozpuszczenia,

Dodaje 3 łyżki mąki , mieszam i zostawiam do wyrośnięcia w misce ( w szklance wykipi więc do miseczki siup).
Krok 1 - Bułki ze szpinakiem,serem i suszonymi pomidorami  foto
2
Ciasto właściwe:

Do miski wsypuje obydwa rodzaje mąki .

Podgrzewam margarynę dodaję resztę mleka i roztrzepane jajko , mieszam to razem .

Dodaje do mąki ( jajko mleko i margarynę) i wyrośnięty rozczyn , posypuję solą i zagniatam ciasto.

Krok 2 - Bułki ze szpinakiem,serem i suszonymi pomidorami  foto
3
Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 3 - Bułki ze szpinakiem,serem i suszonymi pomidorami  foto
4
Wałkuje ciasto na prostokąt 40x30 .
Krok 4 - Bułki ze szpinakiem,serem i suszonymi pomidorami  foto
5
Szpinak ląduje na w patelni trzymam go do rozmrożenia , dodaje łyżkę oleju rzepakowego i podsmażam.

Dodaje serki topione trójkąty o smaku oliwek zielonych pomidory suszone z czosnkiem i bazylią.

Mieszam razem do rozpuszczenia serków( około 30 minut razem wszystko przechodzi smakiem ).
Krok 5 - Bułki ze szpinakiem,serem i suszonymi pomidorami  foto
6
Ostudzony farsz kładę na cieście , rozprowadzam łyżką.
Krok 6 - Bułki ze szpinakiem,serem i suszonymi pomidorami  foto
7
Zwijam w rulonik.
Krok 7 - Bułki ze szpinakiem,serem i suszonymi pomidorami  foto
8
Kroje w paski akurat mi wyszło 20 szt.

Smaruje rozbełtanym jajem i przekładam na blaszkę zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekę na papierze do pieczenia 20 minut w 170 stopniach.

Podaje ciepłe są wtedy najsmaczniejsze , zimne też są smaczne , moja córka zabiera zimne do szkoły na śniadanie .

Efekt taki : Córka nie znosi szpinaku a tu sama się pyta kiedy upiekę następne .
Krok 8 - Bułki ze szpinakiem,serem i suszonymi pomidorami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 01.07.2014 10:40
mmm muszę koniecznie takie zrobić!
Magula 01.07.2014 09:08
Mniam pyszności
Ania84 01.07.2014 08:54
fajne ślimaczki
Cranberry 01.07.2014 08:18
apetyczne bułeczki
Agnieszka-87-25 01.07.2014 08:15
na pewno dobre!
gosia56 01.07.2014 07:45
na pewno pyszne bułeczki;)
malaczarna23 01.07.2014 07:45
muszą być mega pyszne:) mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak