Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa kalafiorowa z białymi szparagami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalafior 1/2 kalafiora
szparagi białe wiązka
marchewki 2
kostka rosołowa 1
koperek 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
sól do smaku
pieprz
Kurkuma mielona Prymat 2 szczypty
Imbir mielony Prymat 2 szczypty
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 2
śmietana 18 proc 3 łyżki

Porada

Pamiętaj, że śmietana dodana bezpośrednio do gorącej zupy może się zważyć. Dlatego zupa powinna chwilę ostygnąć a śmietanę przed dodaniem do zupy należy rozrobić. Śmietanę należy też odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki, by nie była zbyt zimna.

Przepis i sposób przygotowania na: zupa kalafiorowa z białymi szparagami

W 1 litrze wrzącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki (wcześniej jedynie umyte, nieobrane) i gotujemy ok. 10 min. Następnie dodajemy rozdrobnione różyczki z 1/2 kalafiora (można dodać całość byle rozdrobnioną) i dalej gotujemy ok. 5 minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kawałki białe szparagi (pozbawione włóknistych końcówek tj. ok. 2-3 cm). Dodajemy do smaku sól, pieprz, kurkumę i imbir, całość gotujemy ok. 10 min. Odstawiamy zupę do ostygnięcia na ok. 10 - 15 min. Śmietanę rozrabiamy ostudzoną zupą (dodajemy po łyżce zupy mieszając do gładkości). Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek. Zupę można podawać z ryżem. Smak? Obłędny!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak