Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem
CIASTO:
Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Partiami dodajemy olej rzepakowy, cały czas miksując.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wlewamy mleko.
Ciasto wylewamy na tortownicę (20 cm) posmarowaną olejem i obsypana bułką tartą.
Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopni. Studzimy i rozcinamy na 3 blaty.
KREM:
250 ml mleka gotujemy z cukrami, po chwili dodając olej.
Jajka miksujemy z resztą mleka, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.
Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z olejem cały czas energicznie mieszając, aż powstanie gęsty, kremowy budyń.
Krem lekko studzimy, a następnie dodajemy do niego drobno posiekane lub zmiksowane krakersy i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Na spód tortownicy kładziemy 1 blat, wyciągamy połowę kremu.
Przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy i wylewamy resztę kremu.
Przykrywamy ostatnim, dociskamy i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
W tym czasie przygotowujemy solony karmel.
SOLONY KARMEL:
Masło, obydwa cukry i miód podgrzewamy i gotujemy ok. 4-5 minut.
Dodajemy śmietanę, sól i gotujemy minutę.
Dodajemy olejek do ciast waniliowy i gotujemy jeszcze 2 minut. Dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Słonym karmelem obficie polewamy czekoladowe ciasto i posypujemy pokruszonymi krakersami.
Smacznego!