Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kolorowe z brzoskwiniami

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 8 sztuk
mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
olej roślinny 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mak 3/4 szklanki
wiórki kokosowe 3/4 szklanki
kakao 1,5 łyżki

Krem

brzoskwinie w puszce 1 puszka
cukier puder 3/4 szklanki
śmietana 18 proc 3/4 szklanki
masło 30 dag
budyń śmietankowy 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
konfitura z czarnej porzeczki 300 ml
polewa czekoladowa
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kolorowe z brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać cukier puder i zmiksować powoli cały czas miksując dodawać po jednym żółtku aż do skończenia
Krok 1 - Ciasto kolorowe z brzoskwiniami foto
2
Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia dodawać do masy po łyżce na przemian wlewać olej,zmiksować na wolnych obrotach gładkie ciasto.Podzielić na trzy porcje. Do jednej wsypać mak,do drugiej kakao,trzeciej wiórka kokosowe,wymieszać.
Krok 2 - Ciasto kolorowe z brzoskwiniami foto
3
Dużą blaszkę o wym 24/39 cm wyłożyć pergaminem do pieczenia wylać warstwami ciasto najpierw makowe kakaowe i na koniec ciasto z wiórkami delikatnie wygładzić. Piec 30-35 minut w temp 170*c
Krok 3 - Ciasto kolorowe z brzoskwiniami foto
4
Po upieczeniu całkiem zimne przekroić wzdłuż dwa razy.
Krok 4 - Ciasto kolorowe z brzoskwiniami foto
5
Krem: Sok z brzoskwiń uzupełnić 1/2 szklanki wody wlać do garnka zagotować proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklance wody wlać do gotującego się soku i ugotować budyń. Zestawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem miksując wlewać zimną śmietanę następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i utrzeć krem.
Krok 5 - Ciasto kolorowe z brzoskwiniami foto
6
Przełożenie:Jeden blat ciasta posmarować konfiturą jagodową wyłożyć połowę kremu na wierzchu poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie-połowę puszki przykryć ciasto,znów smarować konfiturą wyłożyć krem i resztę brzoskwiń przykryć ciastem,polać polewą czekoladową posypać złotym krokantem,chłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Krok 6 - Ciasto kolorowe z brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 26.06.2014 08:33
cudnie wygląda
Ania84 25.06.2014 23:14
Słodkie pokuszenie..... pychotka
teresa18 25.06.2014 22:08
Pyszny kawaleczek
Krzysztof15 25.06.2014 20:37
bardzo smaczne
Czyki 25.06.2014 20:02
Jak z najlepszej cukierni:)
gosia1988 25.06.2014 20:00
rewelacyjne ciasto, ale bym zjadła...
Aleksandra/Olcia 25.06.2014 19:46
pycha mniam
misia53 25.06.2014 19:34
bardzo kusząco wygląda
alaaa 25.06.2014 18:26
łał ale ciacho, pyszności
kasienka23 25.06.2014 18:13
pyszne ciasto!
Barbara13 25.06.2014 17:57
wspaniałe,wystawne i smaczne ciacho
malaczarna23 25.06.2014 17:31
wspaniałe ciasto
cukiereczek 25.06.2014 17:30
no no ciasto wygląda wspaniale
Michał2 25.06.2014 17:03
wygląda zachęcająco;)
noninka77 25.06.2014 16:33
bajeczne :)
everay 25.06.2014 16:32
cudny po prostu:)
Renata9 25.06.2014 16:21
jakie pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak