Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skubaniec z truskawkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

margaryna 1 kostka
mąka 3 szklanki
żółtko jajek 6 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 3/4 szklanki
śmietana kwaśna 3 łyżki

MASA

białko 6 sztuk
kisiel truskawkowy 2 opakowania
cukier 3/4 szklanki

DODATKOWO

truskawki świeże 600 g

Przepis i sposób przygotowania na: Skubaniec z truskawkami

Kroki postępowania

1
CIASTO: do miski dać miękką margarynę, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, kwaśną śmietanę i żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić na dość wolne ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 1 - Skubaniec z truskawkami  foto
2
Z białek ubić pianę, poczekać aż zrobi się naprawdę puszysta (najlepiej ubijać ok. 7 minut, bez cukru), dodać cukier i dalej ubijać ok. 5 minut (muszą zrobić się tzw. bałwany). Dodać kisiel. Mieszać dalej robotem, aż zabarwi się na kolor różowy.
Krok 2 - Skubaniec z truskawkami  foto
3
Truskawki wyłożyć na ciasto w brytfannie, można posypać cukrem jeśli są kwaśne. Przykryć je puszystą pianą. Rwać (skubać) kawałki drugiej części ciasta i rzucać na pianę (nie trzeba zakryć piany w całości).
Krok 3 - Skubaniec z truskawkami  foto
4
Włożyć do piekarnika i piec ok. 45-55 minut w 180 st..
Krok 4 - Skubaniec z truskawkami  foto
5
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Krok 5 - Skubaniec z truskawkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 28.06.2014 14:30
wygląda na przepyszne
Bernadeta1 28.06.2014 14:23
lubię takie ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak