Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z jabłkami i rodzynkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
mleko 1 i 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl
jajko 1 szt
drożdże 10 g
sól szczypta
jabłka 2 szt
rodzynki 1 i 1/2 garści
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z jabłkami i rodzynkami

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wbijamy jajko, kruszymy drożdże, dodajemy szczyptę soli i całość zalewamy lekko podgrzanym mlekiem (drożdże zaczną szybciej „pracować”).
Krok 1 - Placuszki z jabłkami i rodzynkami foto
2
Miskę odstawiamy na 30 minut, po tym czasie ciasto dokładnie miksujemy.
Krok 2 - Placuszki z jabłkami i rodzynkami foto
3
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, odkrawamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w plasterki i dorzucamy do ciasta na placuszki. Dorzucamy rodzynki.
Krok 3 - Placuszki z jabłkami i rodzynkami foto
4
Całość dokładnie mieszamy łyżką.
Krok 4 - Placuszki z jabłkami i rodzynkami foto
5
Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy na niego za pomocą łyżki małe placuszki.
Krok 5 - Placuszki z jabłkami i rodzynkami foto
6
Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Lekko ostygnięte możemy posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Placuszki z jabłkami i rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 30.06.2014 12:53
poprosze jednego ;)
bhb8 30.06.2014 11:45
bez rodzynek było by idealnie :)
dodi 30.06.2014 11:25
palce lizać, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak