Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piknikowe pleśniaczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
masło 3/4 kostki
cukier 1 szkl
cukier wanilinowy 2 opakowania
mąka 2 niepełne szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyż
sól szczypta
dżem truskawkowy
tłuszcz do formy

Porada

Z podanych składników wychodzi ok 16 pleśniaków.

Przepis i sposób przygotowania na: Piknikowe pleśniaczki

Kroki postępowania

1
Żółtka zagniatamy z masłem, cukrem waniliowym i 1/2 szkl cukru, mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części.
Krok 1 - Piknikowe pleśniaczki foto
2
Do jednej części dodajemy kakao. Wszystkie 3 kawałki ciasta owijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę.
Krok 2 - Piknikowe pleśniaczki foto
3
Formy do tarteletek smarujemy tłuszczem możemy obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Pierwszą część jasnego ciasta ścieramy na tarce i wsypujemy na dno foremek. Lekko przygniatamy dłonią. Następnie smarujemy dżemem (ja użyłam truskawkowego).
Krok 3 - Piknikowe pleśniaczki foto
4
Na dżemie układamy starte ciemne ciasto. Następnie wykładamy pianę z białek (ubitą ze szczyptą soli i pozostałym cukrem i cukrem waniliowym). Na koniec posypujemy startym, pozostałym ciastem. Pieczemy ok 25 - 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Krok 4 - Piknikowe pleśniaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak