Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewany kurczak w cieście francuskim

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Marynata

olej 5 łyżek
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,5 łyżeczka
sól szczypta

Potrawa

filet z kurczaka 1 kg
ciasto francuskie 2 opakowania
jajko 1 szt

Nadzienie

ser 10 dag
papryka 1 szt
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
Papryka słodka mielona Prymat szczypta
pieprz szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewany kurczak w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Filet z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i nacinamy w nich kieszonki, które później posłużą do włożenia nadzienia.
Krok 1 - Nadziewany kurczak w cieście francuskim foto
2
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, a następnie wrzucamy filet z kurczaka i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odkładamy na godzinę do lodówki.
Krok 2 - Nadziewany kurczak w cieście francuskim foto
3
Paprykę kroimy na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię, posypujemy odrobiną pieprzu, papryki ostrej i papryki słodkiej. Podsmażamy ok.2-3 minut.
Krok 3 - Nadziewany kurczak w cieście francuskim foto
4
Ciasto francuskie kroimy na tyle części ile mamy kawałków kurczaka. Każdy wykrojony kawałek ciasta francuskiego kroimy tak, byśmy otrzymali paski po 2 bokach.
Krok 4 - Nadziewany kurczak w cieście francuskim foto
5
Na każdy kawałek ciasta francuskiego nakładamy kawałek filetu z kurczaka, do kieszonki w filecie wkładamy łyżeczkę przysmażonej papryki i kawałek sera.
Krok 5 - Nadziewany kurczak w cieście francuskim foto
6
Następnie zawijamy fileciki w ciasto francuskie, robimy to naprzemiennie biorąc pasek raz z jednego boku ciasta francuskiego, raz z drugiego boku, coś ala warkoczyk.
Krok 6 - Nadziewany kurczak w cieście francuskim foto
7
Układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut.
Krok 7 - Nadziewany kurczak w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 16.07.2014 08:21
fajnie wygląda
2milutka 14.07.2014 22:31
też tak robię i bardzo lubię
Jusiaa 14.07.2014 21:29
Lubie kurczaka w cieście francuskim :)
Aleksandra/Olcia 14.07.2014 19:24
mniam bardzo lubie
Zdzisław 14.07.2014 19:06
smacznie wygląda potrawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak