Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklery z bitą śmietaną i truskawkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

woda 2 szklanki
masło 1 kostka
mąka 2 szklanki
jajko 8 sztuk

Masa

śmietana 30% 1 litr
cukier waniliowy 2 opakowania

Dodatkowo

truskawki świeże 200 gram
cukier puder do smaku

Porada

Jeśli używa śmietany 30% to dodaję do niej zagęstnik, jeśli 36%- zagęstnik pomijam

Przepis i sposób przygotowania na: Eklery z bitą śmietaną i truskawkami

Kroki postępowania

1
Do garnuszka wlewam wodę i wstawiam na średni palnik. Dodaję masło i czekam, aż wszystko się zagotuje. Do gotującej się wody z masłem wsypuję mąkę i energicznie mieszam, by się nie przypaliło, aż utworzy się kula ciasta. Zestawiam z ognia i odstawiam do przestygnięcia. Gdy ciasto jest ciepłe, ale nie gorące, wbijam po jednym jajku, cały czas ucierając. Gotowe przekładam do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam podłużne ciastka na lekko natłuszczoną blaszkę.
Krok 1 - Eklery z bitą śmietaną i truskawkami foto
2
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 10-12 min, do zrumienienia. Upieczone wyjmuję, przekładam na deseczkę,
Krok 2 - Eklery z bitą śmietaną i truskawkami foto
3
kroję wzdłuż z jednej strony.
Krok 3 - Eklery z bitą śmietaną i truskawkami foto
4
Kremówkę ubijam na sztywno, dodając do masy cukier waniliowy i zagęstniki do śmietany. Masą napełniam przekrojone ciastka.
Krok 4 - Eklery z bitą śmietaną i truskawkami foto
5
Truskawki myję dokładnie pod bieżącą wodą, usuwam szypułki i kroje na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości truskawek. Układam na masie śmietankowej,
Krok 5 - Eklery z bitą śmietaną i truskawkami foto
6
składam ponownie ciastka, układam na paterze i posypuję cukrem pudrem po wierzchu.
Krok 6 - Eklery z bitą śmietaną i truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 15.07.2014 20:00
tak pysznie wyglądają muszę je upiec
Agata3 15.07.2014 12:47
takie domowe są rewelacyjne
Jadwiga/Jaga85 14.07.2014 23:52
Wyszły super!!
Karolcia12 14.07.2014 22:42
wspaniałe wykonanie
barbara11561 14.07.2014 22:27
pyszne eklerki,też zawsze robię z takiej podwójnej porcji:)bardzo szybko znokają :)
misia53 14.07.2014 20:44
luna jak zwykle zaskakuje
noninka77 14.07.2014 20:42
wyglądają bardzo smacznie:)
PaniMISIOWA 14.07.2014 20:35
mmmmm! super!
V_kuchareczka 14.07.2014 20:32
na pewno były przepyszne
mirosława4 14.07.2014 20:21
dawno nie robiłam
Aleksandra/Olcia 14.07.2014 19:24
ojjj ale sobie smaka narobiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak