Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka pieczone w kapuście

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 80 dag
majeranek 3 łyżki
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 4 ząbki
kapusta kiszona 1 kg
marchew 1 szt duża
cebula 1 szt duża
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 ziarna
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 7 ziaren
smalec do smażenia

Porada

Jeśli chcemy złagodzić kwaśny smak kiszonej kapusty możemy dodać do niej sok ananasowy lub jabłkowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka pieczone w kapuście

Kroki postępowania

1
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z 1-2 kostkami. Nacieramy pokrojonym w plasterki czosnkiem i przyprawami:majerankiem, kminkiem, mieloną papryką, pieprzem i małą ilością soli /pamiętajmy, że w czasie pieczenia z kiszoną kapustą mięso przejdzie kwaśnym smakiem kapusty/. Tak przygotowane mięso przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny
Krok 1 - Żeberka pieczone w kapuście foto
2
Przygotowujemy kapustę: /jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją najpierw przepłukać/ szatkujemy ją i przekładamy do garnka wraz z częścią soku /ok. 0,75 szklanki/. W razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do kapusty. Cebulę obieramy, kroimy, szklimy na rozgrzanym smalcu i dodajemy do kapusty. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i wszystko gotujemy ok. 30-40 min od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - Żeberka pieczone w kapuście foto
3
Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy żeberka na złoty kolor z obu stron.
Krok 3 - Żeberka pieczone w kapuście foto
4
Kapustę dzielimy na dwie części i w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty /połowę/ a na niej obsmażone żeberka.
Krok 4 - Żeberka pieczone w kapuście foto
5
Żeberka przykrywamy resztą kapusty, naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Krok 5 - Żeberka pieczone w kapuście foto
6
Po upływie ok. 40 min. temperaturę zmniejszamy do 190 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 40 min.
Krok 6 - Żeberka pieczone w kapuście foto
7
Podajemy zaraz po upieczeniu.
Krok 7 - Żeberka pieczone w kapuście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 22.09.2014 10:46
pyszne jest takie mięsko
gibli 18.08.2014 10:43
dawno już nie jadłam takich zeberek:)
Margo1 20.07.2014 07:53
dawno nie robiłam
molanka 16.07.2014 17:01
tak po staropolsku
bhb8 16.07.2014 14:33
ciekawy pomysł
dodi 16.07.2014 12:57
lubimy takie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
w mojej kuchni 16.07.2014 09:59
takie jedzonko to moje smaki..
Czyki 16.07.2014 08:39
Ale kusisz tymi daniami :):)
Paolcia 16.07.2014 08:29
och muszą mieć wspaniały smak :)
Adam/ZUB3R 16.07.2014 08:25
lubię takie połączenie
olkaaa 16.07.2014 07:50
extra pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak