Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łabędzie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

woda 2 szklanki
masło 250 gram
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 8 sztuk

Masa

śmietana kremówka 500 ml
cukier puder 3/4 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2-3 łyżeczki
sok z cytryny 1/2 sztuki
gorąca woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Łabędzie

Kroki postępowania

1
Wodę i masło gotuję, na gotujące wsypuję mąkę i mieszam do uzyskania kuli. Ciasto studzę,do zimnego wbijam po jednym jajku i ucieram mikserem na jednolitą masę. Odstawiam na jakieś 30 min. Piekarnik rozgrzewam do temp 250'C, blachę smaruję tłuszczem i na to wykładam małą łyżeczką, nie wielkie kleksy ciasta.
Krok 1 - Łabędzie foto
2
Piekę to jakieś 12-15 min, aż się ładnie zarumieni, wyjmuję i odstawiam do ostygnięcia To będą tułowia łabędzi.
Krok 2 - Łabędzie foto
3
W taki sposób wykładam prawie całe ciasto. Wcześniej odkładam 3-4 łyżki ciasta na szyję dla łabędzi. Pozostawione ciasto nakładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blachę małe znaki zapytania i piekę to to w 250'C przez jakieś 4-6 min.
Krok 3 - Łabędzie foto
4
Kiedy wszystkie części łabędzi są już upieczone robię masę. Żelatynę zalewam 3-4 łyżkami zimnej wody, zamieszam i czekam aż spęcznieje. Potem zalewam wrzątkiem(ok 1/2 szklanki) i mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Kremówkę miksuję na najwyższych obrotach do póki nie zacznie ładnie gęstnieć, wsypuję cukier i ucieram jeszcze kilka minut. Dodaję przestudzoną żelatynę,mieszam i schładzam w lodówce,by można ją było łatwo nałożyć do rękawa cukierniczego.
Ostudzone górne części naszych łabędzi kroję na połowy, ale nie tak do końca. W środek wyciskam bitą śmietanę, łączę obie połowy z powrotem i w otwór wkładam ,,szyję" łabędzia. Gotowe posypuję delikatnie cukrem pudrem i ponownie odstawiam do lodówki na jakieś 30-40 min.
Krok 4 - Łabędzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wioleczka83 02.11.2014 20:22
rewelacyjny pomysł
Kejti 08.07.2014 00:25
Bardzo pomysłowe :-)
ben-ka 07.07.2014 11:40
Brawo za zdolności artystyczne!
xjustynka89x 07.07.2014 11:24
fajne łabądki :)
Izabela77 07.07.2014 10:27
piękne łabędzie;)
Magula 07.07.2014 10:02
Świetny pomysł
Ewelina1991 07.07.2014 09:03
piękne i na pewno bardzo smaczne łabędzie :)
Czyki 07.07.2014 08:57
Ale super łabędzie :) na pewno były świetną ozdobą stołu , a do tego można je było zjeść :):)
Noruas 07.07.2014 08:50
Jej, jakie pomysłowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak