Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z jagodami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

masło 10 dag
mąka 1,5 szkl
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 3 łyżki
kwaśna śmietana 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Dodatkowo

jagody 20 dag
cukier 1 łyżka
cukier waniliowy 1 op
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z jagodami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto.
Krok 1 - Pieczone pierogi z jagodami foto
2
Jagody opłucz i wymieszaj z cukrem kryształem. Ciasto rozwałkuj. Nałóż porcję jagód, złóż ciasto i szklanką wykrawaj pierogi, tak aby boki się skleiły.
Krok 2 - Pieczone pierogi z jagodami foto
3
Pierożki ułóż na blaszce, posmaruj rozkłóconym jajkiem i oprósz cukrem waniliowym. Piecz 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 3 - Pieczone pierogi z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 10.07.2014 20:53
pyszne pierożki
Olga_SK 09.07.2014 11:16
Wyglądają cudnie :)
Alex_M 09.07.2014 10:38
świetne pierożki!
iziona 09.07.2014 06:23
wygladają cudnie, jeszcze w tym roku nie robiłam, ale od lat to obowiazkowy wypiek w sezonie jagodowym.
xxKatherinee 08.07.2014 22:37
też do tej pory robiłam/jadłam tylko gotowane, pora otworzyć się na nowe doznania kulinarne ;-)
asiczekz 08.07.2014 21:34
wyglądają pysznie - takie inne :)
Stenka 08.07.2014 20:55
apetycznie wyglądaja takie pieczone, a ja zawsze tylko gotowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak