Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni na piwie

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piwo 360 ml
melasa 2 lyzki
oliwa 2 lyzki
drożdże 15 g
mąka pszenna typ 650 3 szklanki
mąka żytnia 1 szklanka żurkowa
sól 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni na piwie

Kroki postępowania

1
Piwo i oliwę wlać do garnuszka, dodać melasę. Postawić na ogniu i podgrzewać do temperatury około 50 stopni. Przestudzić.
Krok 1 - Chleb żytni na piwie foto
2

Wkruszyć drożdże i odstawić na 5 minut aż się spienią. Następnie dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Chleb żytni na piwie foto
3

Obie mąki i sól wsypać do misy robota, wlać rozczyn piwny, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na półtora godziny do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do keksówki długości 25cm i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 3 - Chleb żytni na piwie foto
4

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce.
Krok 4 - Chleb żytni na piwie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 10.07.2014 10:01
polecam Wam wypróbować ten przepis. chlebek jest mięciutki, puszysty i długo zachowuje świeżość :)
misia53 09.07.2014 22:56
a to coś nowego.... ładnie wyrośnięty....
Janina 09.07.2014 21:59
Takiego jeszcze nie piekłam;)
Renata9 09.07.2014 20:47
świetny chlebek, ciekawe jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak