Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny czekoladowo-orzechowe
Kroki postępowania
W osobnych miseczkach przygotowujemy składniki mokre i suche.
Suche składnik przesiewamy, dodajemy pokrojoną w małą kostkę czekoladę. Ja kroje nożem na różnej wielkości „ścinki” :) Orzechy wszystkie i te do polewy i do ciasta, umieszczamy na czystej ścierce, zawijamy i rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa, do wielkości takiej jak na zdjęciach. Wszystkie składniki mieszamy.
Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do otrzymania jednej masy. Nie mieszamy zbyt długo. Rozkładamy do foremek.
Pieczemy w piekarniku 200oC praz ok 20 min.
Przyrządzamy polewę: W kąpieli wodnej roztapiamy masło, a następnie dodajemy czekoladę połamaną na kostki. Ciągle mieszamy, aż do roztopienia się całej czekolady.
Ostudzone muffiny maczamy w polewie i posypujemy rozdrobnionymi orzechami.
Pozostawiamy do stężenia polewy i można jeść :)