Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z wiśniami, śmietaną i galaretką
Ciasto daj na blachę (25 cm x 30 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piec 35 minut w temperaturze 175*C.
Zimny biszkopt posmaruj konfiturą wiśniową. Wydrylowane wiśnie zagotuj w ¾ litra wody. Wyjmij wiśnie, w gorącym kompocie rozpuść dwie galaretki. Ponownie dodaj wiśnie i tężejącą galaretkę z wiśniami rozprowadź na cieście. Wstaw do lodówki na 30min.
Żelatynę namocz w trzech łyżkach zimnej wody i podgrzej do rozpuszczenia. Śmietanę ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i żelatynę. Ubitą śmietanę daj na ciasto i ponownie ciasto wstaw do lodówki. W 400ml przegotowanej, gorącej wody rozpuść galaretkę wiśniową i tężejącą rozprowadź na górze ciasta.
Smacznego