Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki drożdżowe z sosem czereśniowo-truskawkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
drożdże suche 1 opakowanie
mąka pełnoziarnista 2 szklanki
otręby owsiane 5 łyżek

Sos

truskawki świeże 200 gram
czereśnie 200 gram
cukier kryształ do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki drożdżowe z sosem czereśniowo-truskawkowym

Kroki postępowania

1
Podgrzewamy kilka łyżek mleka i mieszamy z drożdżami i łyżeczką cukru, do rozpuszczenia.
Krok 1 - Placuszki drożdżowe z sosem czereśniowo-truskawkowym foto
2
Następnie dodajemy resztę mleka, jajko.
Krok 2 - Placuszki drożdżowe z sosem czereśniowo-truskawkowym foto
3
Następnie dodajemy otręby owsiane.
Krok 3 - Placuszki drożdżowe z sosem czereśniowo-truskawkowym foto
4
Na koniec dosypujemy mąkę i mieszamy.
Krok 4 - Placuszki drożdżowe z sosem czereśniowo-truskawkowym foto
5
Ciasto powinno być gęste, nie powinno się lać, w razie potrzeby dodać jeszcze mąki.
Krok 5 - Placuszki drożdżowe z sosem czereśniowo-truskawkowym foto
6
Rozgrzewamy patelnię i smażymy placuszki bez tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Krok 6 - Placuszki drożdżowe z sosem czereśniowo-truskawkowym foto
7
Truskawki i czereśnie, oczyszczamy z pestek i szypułek i miksujemy , doprawiamy do smaku cukrem.
Krok 7 - Placuszki drożdżowe z sosem czereśniowo-truskawkowym foto
8
Placuszki polewamy sosem, można udekorować czereśniami. Najlepiej smakują na ciepło.
Krok 8 - Placuszki drożdżowe z sosem czereśniowo-truskawkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 26.09.2015 18:13
wyglądają przesmacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak