Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

drożdże 20 g
mąka pszenna 1/2 szkl
mleko 1/2 szkl
cukier puder 1/2 łyżeczki

ciasto

mleko 1/2 szkl
cukier puder 1/2 szkl
jajko 2 szt
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
sól do smaku
mąka pszenna 2 i 3/4 szkl
masło 50 g
jabłka 2 szt
śliwki 400 g

kruszonka

mąka pszenna 50 g
cukier puder 30 g
masło 30 g
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

inspiracja - blog MojePasje

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami

zaczyn: w naczyniu umieścić drożdże, zasypać cukrem, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
kruszonka: masło roztopić, dodać mąkę, cukier i cynamon, całość połączyć,wyrobić palcami
ciasto: w misie umieścić wszystkie składniki na ciasto, dodać zaczyn, wyrobić ciasto mikserem z końcówką z hakiem, ciasto ma być gładkie i elastyczne, misę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Gdy wyrośnie, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przepołowione śliwki układać ciasno przekrojoną częścią do góry. Jabłka pokroić w plasterki, układać między śliwkami. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec do "suchego patyczka" ok. 45-50min.
Ciasto jest pyszne!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cfrtu 28.09.2022 08:49
Jaka wielkosc blachy? Jaka tamperatura drozdzy do zaczynu?... brak takich informacji
Doradca Smaku 30.09.2022 09:22
Blacha zależy od wielkości piekarnika (proszę spokojnie użyć swojej), zaś temperatura drożdży do zaczynu to zwykle ok. 37- 40 stopni C.
Jagódka77 19.08.2014 11:29
rewelacyjne ciasto, nic tylko kroić i zajadać się
EmciaPichci 03.08.2014 09:10
jestem fanką takich ciach :) pycha!
w mojej kuchni 28.07.2014 16:13
lubię takie ciast na deser
kuklik 28.07.2014 14:37
przepyszne i na czasie
Alex_M 28.07.2014 13:15
super ciacho :)
Bernadeta1 28.07.2014 12:22
na czasie i zawsze smaczne
Triss 28.07.2014 09:57
mniam, kruszonka. ;)
gosia56 28.07.2014 09:46
super ciasto na czasie;)
Konczi 28.07.2014 07:08
uwielbiam takie ciachunia - pycha !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak