Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z truskawkami i migdałami
Podgrzewamy 1/4 szklanki mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Podgrzewamy pozostałe mleko, do gorącego dodajemy masło i cukier, mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli, roztrzepane jajko, pozostałe mleko z cukrem i roztopionym masłem, wyrośnięte drożdże i całość długo i dokładnie wyrabiamy.
Miskę z ciastem nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 90 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie jeszcze raz przez chwilę ciasto wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm. Odstawiamy do ponownego wyrastania.
Na wyrośniętym cieście układamy umyte i osuszone truskawki, posypujemy kruszonką i płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy 30-35 minut.
Upieczone odstawiamy na kratkę kuchenną do wystygnięcia, a następnie oprószamy cukrem pudrem.