Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w marynacie z kafiru z amarantusem ze smażonymi kiełkami, pistacjami i czarnym sezamem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś

łosoś 2 dzwonka
olej rzepakowy 10 łyżek
liść kafiru 1 garść
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
cytryna 1

Sałatka amarantusowo-pistacjowa z kiełkami

kiełki 200 g
ziarna amarantusa 1/2 szklanki
wywar warzywny 1 szklanka
czarny sezam 1 garść
pistacje posiekane 2 garście
ogórek małosolny 1 średni

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w marynacie z kafiru z amarantusem ze smażonymi kiełkami, pistacjami i czarnym sezamem

Liście kafiru zalewamy na noc olejem. Następnego dnia za pomocą pędzelka smarujemy dzwonka łososia aromatyzowanym olejem z każdej strony, solimy i pieprzymy. Grillujemy na patelni z obu stron- czas zależy od grubości ryby, pamiętajmy jednak, żeby jej nie wysuszyć.
Ziarna amarantusa zalewamy wywarem i gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki aromatyzowanego oleju, dodajemy kiełki i sezam i smażymy ok. 5 minut na niedużym ogniu. Do kiełków dodajemy ugotowany amarantus. Dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojonego w zgrabną kostkę ogórka małosolnego oraz lekko posiekane pistacje. Na talerzu układamy amarantusową sałatkę, obok łososia. Podajemy z cząstkami cytryny, skrapiamy olejem aromatyzowanym kafirem. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak