Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z marchewką i pieczarkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 750 gram
marchew 3 sztuki
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
pieczarki 250 gram
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
pomidory krojone z puszki 1 sztuka
mąka pszenna 2,5 łyżki
boczek wędzony 150 gram
Liść laurowy suszony Prymat
chili 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
bulion 500 ml
tymianek 1 łyżeczka
śmietana 30% 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z marchewką i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Mięso pokroić w duże kostki, przyprawić pieprzem. Marchew obrać pokroić w grube kawałki, pieczarki po umyciu pokroić na pół. Boczek pokroić z cebulą i czosnkiem w drobną kostkę. W garnku podsmażyć boczek, aby się wytopił, dodać cebulę z posiekanym czosnkiem, podsmażać kilka minut mieszając.
Krok 1 - Gulasz z marchewką i pieczarkami foto
2
Następnie dorzucić marchew oraz pieczarki i chwilę podsmażać. Podsmażone składniki przełożyć do miski, a w tym samym garnku roztopić masło. Mięso obtoczyć w mące i podsmażyć mocno na rumiano w garnku. Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz bulion. Gotować ok. 20 min. Następnie dodać puszkę pomidorów oraz podsmażone składniki. Gotować do miękkości mięsa. Następnie doprawić do smaku, dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze kilkanaście minut. Na koniec dodać śmietankę.
Krok 2 - Gulasz z marchewką i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joasiek 20.07.2014 22:22
Przepyszne :)
Pietruszka 20.07.2014 12:51
apetyczny gulasz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak