Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pita z mięsem mielonym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

farsz mięsny

cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
mięso mielone 40 dkg
papryczka chili 1 szt
olej 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
czubrica zielona do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

sos czosnkowy

czosnek 2-3 ząbki
majonez 2-3 łyżki
jogurt naturalny 3 łyżki
pieprz do smaku

ponadto

chleb pita 4-5 szt
żółty ser starty ok. 2 łyżki
pomidor 1-2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pita z mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Na rozgrzanym oleju zarumieniamy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy mięso mielone – podsmażamy.
Krok 1 - Chleb pita z mięsem mielonym foto
2
Do podsmażonego mięsa dodajemy przyprawy i posiekana papryczkę chili.
Krok 2 - Chleb pita z mięsem mielonym foto
3
Mieszamy i podsmażamy ok 10 minut.
Krok 3 - Chleb pita z mięsem mielonym foto
4
Chlebek pita podgrzewamy w piekarniku, nacinamy tworząc kieszonkę.

Chlebek napełniamy farszem mięsnym, posypujmy startym serem żółtym i dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę.

Sos czosnkowy:

Do śmietany i majonezu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę , przyprawiamy do smaku pieprzem.

Sosem polewamy mięso w chlebku.

Smacznego!!!
Krok 4 - Chleb pita z mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak