Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki weneckie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 100 ml
drożdże 25 gram
masło 100 gram
cukier 100 gram
jaja 2 szt
mąka tortowa 500 gram
sól 1 szczypta

Porada

Dodatkowo: 1 żółtko-roztrzepać z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek mak mielony do posypania bułek.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki weneckie

Kroki postępowania

1
Do misy wbiłam jaja , dodałam cukier.


Rozpuściłam margarynę i ostudzoną dodałam do składników


Krok 1 - Bułeczki weneckie  foto
2
Podgrzałam mleko , a by było letnie i dodałam drożdże , mieszałam do rozpuszczenia.

Dodałam do pozostałych składników .


Krok 2 - Bułeczki weneckie  foto
3
Wsypałam mąkę, mikserem wyrobiłam ciasto.


Krok 3 - Bułeczki weneckie  foto
4
Zostawiłam je w tej misie co wyrabiałam na dwie godziny.

Krok 4 - Bułeczki weneckie  foto
5
Przygotowałam blaszkę położyłam papier do pieczenia.

Po 2 godzinach wyrobiłam ciasto znowu i uformowałam 15 bułeczek.

Położyłam na papierze i zostawiłam znowu na dwie godziny do wyrośnięcia.

Krok 5 - Bułeczki weneckie  foto
6
Po 2 godzinach posmarowałam bułeczki rozbełtanym jajem z mlekiem , posypałam mielonym makiem.

Wstawiłam bułeczki do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Zmniejszyłam potem do 170 stopni . ( Piekarnik mi przypala).

Piekłam 15 minut w 170 stopniach.
Krok 6 - Bułeczki weneckie  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 08.12.2014 16:53
świetne są te bułeczki
Anna20 30.07.2014 15:19
pycha, lubię domowe bułki :)
ben-ka 30.07.2014 14:21
Zjadłabym z apetytem:)
Beatris 30.07.2014 13:05
W moim domu takie bułeczki znikają zanim ostygną... Pycha:)
Grazyna0211 30.07.2014 12:54
nie ma to jak domowe bułeczki
IlonaAlbertos 30.07.2014 11:34
Najlepsze, domowe wypieki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak