Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MÓJ CHLEBEK Z SIEMIENIEM LNIANYM

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mąka razowa 1 szkl
zakwas do chleba 1/2 szkl
woda ciepła 1 1/2 szkl
sól 1 łyżka
drożdże 20 g
siemię lniane 2-3 łyżki
olej

Przepis i sposób przygotowania na: MÓJ CHLEBEK Z SIEMIENIEM LNIANYM

Kroki postępowania

1
Wsypujemy do duzej miski mąke pszenną i żytnią , dodajemy drożdże i zakwas oraz wodę . Zagniatamy ciasto .
Krok 1 - MÓJ CHLEBEK Z SIEMIENIEM LNIANYM foto
2
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia .
Krok 2 - MÓJ CHLEBEK Z SIEMIENIEM LNIANYM foto
3
Wsypujemy siemię , dodajemy soli .
Krok 3 - MÓJ CHLEBEK Z SIEMIENIEM LNIANYM foto
4
Ponownie zagniatamy ciasto .
Krok 4 - MÓJ CHLEBEK Z SIEMIENIEM LNIANYM foto
5
Wąską , małą foremkę smarujemy olejem , wykładamy ciasto , wygładzamy powierzchnię .
Krok 5 - MÓJ CHLEBEK Z SIEMIENIEM LNIANYM foto
6
Posypujemy wierzch siemieniem .
Krok 6 - MÓJ CHLEBEK Z SIEMIENIEM LNIANYM foto
7
Ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia . Wstawiamy do piekarnika , pieczemy w 200 C około 20-25 minut .
Krok 7 - MÓJ CHLEBEK Z SIEMIENIEM LNIANYM foto
8
Po wyjęciu z piekarnika , spryskujemy wierzch chlebka wodą .
Krok 8 - MÓJ CHLEBEK Z SIEMIENIEM LNIANYM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 30.07.2014 21:09
pyszny chlebek
adelajda 30.07.2014 17:55
domowy najlepszy :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak