Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jagodami i serem
Wszystkie składniki nadzienia, oprócz jagód, dokładnie zmiksuj i odstaw.
Z pokruszonych drożdży, łyżki mąki i trzech łyżek ciepłego mleka zrób rozczyn. Odstaw go do wyrośnięcia.
Przełóż do miski pozostałe letnie mleko, cukier i jajka. Następnie dodaj pozostałą mąkę i gotowy, wyrośnięty rozczyn. Chwilę wyrabiaj, a następnie dodaj roztopione i lekko przestudzone masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiaj, a następnie podziel ciasto na kawałki i formuj bułeczki. W środku każdej zrób wgłębienie, napełnij masą serową i jagodami. Bułki układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw nakryte ściereczką, aż podrosną, będzie to trwało około 30 minut.
Każdą bułeczkę posmaruj mlekiem wymieszanym z cukrem.
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C, wstaw blaszkę z bułeczkami i piecz je około 15-20 minut. Upieczone bułeczki wyłóż na kratkę kuchenną do przestudzenia.