Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone ciasteczka z Gran Canaria - Truchas z nadzieniem z batatów.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

batat 40 dag
cukier 20 dag
płatki migdałowe 5 dag
skórka z cytryny 1 szt
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Ciasto

mąka pszenna 25 dag
masło 2 łyżki
oliwa 125 ml

Lista składników

olej do smażenia

Porada

Ciąg dalszy wakacji z Gran Canaria to gorące ciasteczka prosto z patelni, rozpływające się w ustach. Podczas smażenia wytapia się tłuszcz i na patelni pozostaje trochę mąki co powoduje,że musiałem użyć następnej patelni.Może dlatego są tak delikatne.

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone ciasteczka z Gran Canaria - Truchas z nadzieniem z batatów.

Kroki postępowania

1
Obrane bataty ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
Krok 1 - Smażone ciasteczka z Gran Canaria - Truchas z nadzieniem z batatów. foto
2
Zmiksować, dodać cukier, cynamon i skórkę z cytryny i zmiksować.
Krok 2 - Smażone ciasteczka z Gran Canaria - Truchas z nadzieniem z batatów. foto
3
Wymieszać z migdałami bez skórki.
Krok 3 - Smażone ciasteczka z Gran Canaria - Truchas z nadzieniem z batatów. foto
4
Ja dodałem płatki migdałowe.
Krok 4 - Smażone ciasteczka z Gran Canaria - Truchas z nadzieniem z batatów. foto
5
Mąkę zagnieść z masłem i oliwką.
Krok 5 - Smażone ciasteczka z Gran Canaria - Truchas z nadzieniem z batatów. foto
6
Odstawić do zamrażarki na 0,5 godziny.
Krok 6 - Smażone ciasteczka z Gran Canaria - Truchas z nadzieniem z batatów. foto
7
Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka 8-10 cm,
Krok 7 - Smażone ciasteczka z Gran Canaria - Truchas z nadzieniem z batatów. foto
8
nałożyć nadzienie i zlepić. Ja zlepiałem przyciskając ząbkami widelca.
Krok 8 - Smażone ciasteczka z Gran Canaria - Truchas z nadzieniem z batatów. foto
9
Smażyć na gorącym oleju.
Krok 9 - Smażone ciasteczka z Gran Canaria - Truchas z nadzieniem z batatów. foto
10
Posypać cukrem pudrem i zajadać. Posypałem jeszcze uprażonymi migdałami, bo miałem pod ręką. Smaczne są również na zimno.
Krok 10 - Smażone ciasteczka z Gran Canaria - Truchas z nadzieniem z batatów. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 03.08.2014 23:40
bardzo jestem ciekawa smaku
iziona 31.07.2014 19:12
Niesamowite !! oczy same się ciesza na ich widok :)
Rysia 31.07.2014 16:46
Ciekawy przepis.
Christopher 31.07.2014 15:33
@ ben-ka.Nie wiem gdzie mieszkasz,ale bataty są w ciągłej sprzedaży w marketach, w Lidlu, Realu u Piotra i Pawła itp, smaki osiągalne.
Ewa 31.07.2014 15:18
Bardzo ciekawy przepis, bataty uwielbiam, więc muszę wypróbować.
Anna133 31.07.2014 14:26
wow alez to wygląda !
2milutka 31.07.2014 13:35
ile smaków w tym przepisie!
Stenka 31.07.2014 12:55
fajny przepis
ben-ka 31.07.2014 12:45
Zazdroszczę Ci tych smaków:)
IwonaDD 31.07.2014 12:35
wyglądają wspaniale! musiały być pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak