Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z jarmużem, suszonymi pomidorami i jajkami przepiórczymi
Najlepsze do suszenia są z gatunku Lima. Należy je naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skorki. Przeciąć na pół, posolić, skropić oliwą i ułożyć na papierze cięciem do góry. Suszyć 5-7 godzin w 75 stopniach przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Jarmuż umyć i ręcznie lub nożyczkami wykroić łodyżki. Podrzeć na mniejsze kawałki. Oliwę extra virgin wymieszać z octem winnym białym lub jabłkowym i solą. Liście jarmużu natrzeć 'marynatą' i wstawić do lodówki na 1-2 godz. Liście zmiękną, ale nie stracą ani koloru, ani kształtu.
Jajka ugotować na twardo 34 minuty, wystudzić i obrać ze skorupki. Przekroić na pół.
Na talerzu rozłożyć jarmuż, pomidory i jajka. Posolić i posypać pieprzem do smaku.
Smacznego.