Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z ajerkoniakiem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 g
mąka ziemniaczana 120 g
jajko 2 szt
cukier puder 100 g
margaryna 125 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa jabłkowa

jabłka 1,5 kg
sok jabłkowy 3 szkl
białe wino 1 szkl
cukier 250 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
budyń waniliowy 2 sztuki

Wierzch

śmietana 30% 400 g
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
ajerkoniak 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z ajerkoniakiem

Kroki postępowania

1
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbić jajka, dodać posiekaną margarynę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wylepić dno i lekko boki formy o wym. 25x36cm.
Krok 1 - Jabłecznik z ajerkoniakiem foto
2
W 3/4 szklanki soku rozrobić budynie. Resztę soku zagotować wraz z winem i cukrami. Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje.
Krok 2 - Jabłecznik z ajerkoniakiem foto
3
Jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub w kosteczkę i rozłożyć równomiernie na cieście.
Krok 3 - Jabłecznik z ajerkoniakiem foto
4
Gorący budyń wylać na jabłka. Ciasto piec około 40 minut w temp. 180st. Całkowicie ostudzić.

Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Powoli wlewać zimną żelatynę oraz ajerkoniak. Masę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Schłodzić, by masa stężała.
Krok 4 - Jabłecznik z ajerkoniakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

turkus3 25.11.2014 17:55
bardzo lubię ciasta z ajerkoniakiem :-) pysznie wygląda :-)
Ada-Gaba 23.10.2014 19:43
apetycznie wygląda i tak pewnie smakuje
Klausia 25.09.2014 12:54
wygląda super :)
adelajda 28.08.2014 18:21
Pyszne ciasto :))) mniam
EmciaPichci 25.08.2014 11:53
cudnie podany! niebo w gębie!
Kejti 24.08.2014 12:27
Mniam,poproszę kawałek :-)
inka2012 22.08.2014 15:28
aż chce się jeść
marta19 22.08.2014 14:35
apetycznie wygląda
Alex_M 20.08.2014 21:00
wino i ajerkoniak - rewelacyjny pomysł! :)
malaczarna23 20.08.2014 18:28
Pyszniutkie ciasto
Anna20 20.08.2014 15:59
wygląda mega pysznie :)
w mojej kuchni 20.08.2014 13:07
super ciasto sie upiekło..
xjustynka89x 20.08.2014 10:49
mniam, jak apetycznie wygląda ...:)
Ola1984 20.08.2014 09:33
To musi być pyszne.
wwwiolka 20.08.2014 08:44
Pięknie wygląda.
krokus 20.08.2014 08:43
same pyszności w tym cieście
monikaT83 19.08.2014 22:59
nooooo! tu dopiero jest cudne ciasteczko!!!
Iwusia 19.08.2014 22:07
ooo ja !! PYCHOTKA !! :)
Rysia 19.08.2014 21:46
Ale pychota.
halina17 19.08.2014 20:34
Smaczne ciasto.
Megg 19.08.2014 19:49
Pysznie sie prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak