Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z budyniem i malinami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 400 g
drożdże świeże 30 g
jajko 2 szt
cukier 3 łyżki
maślanka 3/4 szklanki
olej rzepakowy 1/2 szklanki

dodatkowo

budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 0/5 szklanki
maliny świeże 0/5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z budyniem i malinami

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia.

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem rzepakowym.

Mąkę pszenną przesiewamy.

Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

Po tym czasie ciasto dzielimy na około 10 części.

Formujemy kuleczki a środek każdej ugniatamy spodem niewielkiej szklanki.

Odstawiamy na około 20 minut.

Po tym czasie ponownie ugniatamy środek i nakładamy na niego po łyżce budyniu oraz kilka malin.

Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak