Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki - w słoiki

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 3 kg
papryka czerwona 1 kg
cebula 1 kg
ocet 10 % 1,5 szkl
cukier 1,5 szkl
koncentrat pomidorowy 4 słoiczek
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat 2 łyżka
bazylia 2 łyżka
sól 2 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka

Porada

Paprykę ostrą można zastąpić świeżymi papryczkami czili (około 4 sztuki). Papryki ostrej można dodać mniej - w zależności jak kto lubi, z tej porcji wychodzi dość ostre. Sos można zblenderować na gładko.

Przepis i sposób przygotowania na: Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki - w słoiki

Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w ćwierć plasterki (nie obieramy). Paprykę kroimy w kostkę lub paseczki. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, aby puściły sok (przynajmniej 2 razy mieszamy). Odstawiamy na około 8 godzin (może być na noc).
Gotujemy zalewę z octu i cukru. Warzywa odcedzamy z wytworzonego soku, przekładamy do dużego garnka, wlewamy zalewę i gotujemy około 25 minut na średnim ogniu.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu.
Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie wycieramy gwint, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Można (ale nie trzeba) krótko pasteryzować. Ja pasteryzuję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 06.09.2014 14:36
pomysł rewelacyjny
monikalangier 30.08.2014 08:19
super pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak