Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka nadziewana ryżem z soczewicą i kurczakiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

FARSZ

papryka czerwona 6-7 dużych
ryż 300 g
soczewica czerwona 150 g
filet z kurczaka 1 duży
natka pietruszki 2-3 łyżki
włoszczyzna suszona garść mielona
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
kozieradka 1 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat

SOS

koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki
woda ciepła 500-700 ml
cukier kryształ 1 łyżka
sól do smaku
pieprz
mąka pszenna
Cebula suszona Prymat
przyprawa w płynie

Porada

Paprykę można zapiec w brytfance lub naczyniu żaroodpornym, pod pokrywką! Można przygotować ją na parze lub w rękawie foliowym, ale sos wtedy trzeba ugotować osobno.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka nadziewana ryżem z soczewicą i kurczakiem

Kroki postępowania

1
Ryż wsypać do lekko osolonego wrzątku i gotować 15 minut na niewielkim płomieniu, najlepiej pod pokrywką - odcedzić zachowując wywar!

Do gorącego wywaru ryżowego dodać przepłukaną i osączoną soczewicę (wywaru nie może być zbyt dużo, tylko tyle, aby była nakryta 2-3 cm warstwą) - gotować kilka minut stale mieszając, dodać łyżkę tłuszczu (masło, oliwa) i nakryć pokrywką - pozostawić, aż soczewica wchłonie płyn i przestygnie.
Krok 1 - Papryka nadziewana ryżem z soczewicą i kurczakiem foto
2
Połączyć ryż z soczewicą, dodać posiekaną natkę pietruszki (może być mrożona), przyprawy i pół szklanki wody - wyrobić farsz.
Krok 2 - Papryka nadziewana ryżem z soczewicą i kurczakiem foto
3
Filet z kurczaka pokroić w dość małą kosteczkę i połączyć z farszem.
Krok 3 - Papryka nadziewana ryżem z soczewicą i kurczakiem foto
4
Papryki umyć, osączyć i wyciąć szypułki wraz z gniazdem nasiennym.
Napełnić farszem możliwie ciasno i ułożyć w szerokim garnku.
Podlać wodą, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, nakryć i dusić na małym ogniu do miękkości papryki..
Krok 4 - Papryka nadziewana ryżem z soczewicą i kurczakiem foto
5
Sos z duszenia papryki odlać ostrożnie i zagęścić zawiesiną z mąki i wody - zagotować stale mieszając, aż sos zgęstnieje.
Krok 5 - Papryka nadziewana ryżem z soczewicą i kurczakiem foto
6
Papryka jest gotowa, kiedy miąższ jest miękki, a skórka łatwo odchodzi.
Krok 6 - Papryka nadziewana ryżem z soczewicą i kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.09.2014 21:16
na pewno smaczne :)
Mniam 30.08.2014 08:57
Nadzienie smaczne i pożywne, robiłam podobnie pomidory :)
Krzysztof15 29.08.2014 19:37
pyszna papryczka
pestka 29.08.2014 18:15
lubię nadziewana paprykę, ale z soczewicą jeszcze nie jadłam
cukiereczek 29.08.2014 17:02
bardzo lubię faszerowane warzywa szczególnie paprykę
Stenka 29.08.2014 16:31
lubię dania z soczewicą, ale ja robię bez dodatku ryżu wtedy
marcia7 29.08.2014 16:01
super smacznie nadziana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak