Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogalik do porannej kawki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 4 szklanki
drożdże 4 dkg
mleko 1 szklanka
cukier 1/3 szklanki
masło 200 gr
jaj 3 szt

nadzienie

dżem morelowy

Przepis i sposób przygotowania na: rogalik do porannej kawki

Drożdże rozkruszamy do miski,dodajemy ciepłe mleko mieszamy do ich rozpuszczenia się. Dodajemy jajka, cukier i mąkę. Wyrabiamy, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek miski.
Ciasto wykładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt . Masło kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na jednej połowie ciasta. Przykrywamy drugą połową, dociskamy i sklejamy brzegi.
Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1 cm, składamy na trzy warstwy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Ponownie rozwałkowujemy, składamy w taki sam sposób jak poprzednio i schładzamy w lodówce 20 minut. Powtarzamy czynność jeszcze raz.
Dzielimy ciasto na pół. Drugą połowę wkładamy do lodówki. Rozwałkowujemy na prostokąt . Wycinamy trójkąty i smarujemy dżemem.Zwijamy.
Rogaliki układamy na blaszkę , odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy rogaliki roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak