Przepis i sposób przygotowania na: rogalik do porannej kawki
Ciasto wykładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt . Masło kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na jednej połowie ciasta. Przykrywamy drugą połową, dociskamy i sklejamy brzegi.
Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1 cm, składamy na trzy warstwy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Ponownie rozwałkowujemy, składamy w taki sam sposób jak poprzednio i schładzamy w lodówce 20 minut. Powtarzamy czynność jeszcze raz.
Dzielimy ciasto na pół. Drugą połowę wkładamy do lodówki. Rozwałkowujemy na prostokąt . Wycinamy trójkąty i smarujemy dżemem.Zwijamy.
Rogaliki układamy na blaszkę , odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy rogaliki roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy na złoty kolor.