Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Marlenka

4.0
(28)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 60 dag
masło 12 dag
cukier 20 dag
miód 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżka
jajko 2 sztuki
ocet 1 łyżeczka

Masa

masa kajmakowa 1 puszka
masło 25 dag
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 0,5 litra

Dodatkowo

orzechy posiekane 2 łyżki
czekolada mleczna 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Marlenka

Kroki postępowania

1
W garnku rozpuścić masło, dodać miód i cukier, kiedy wszystko się dokładnie rozpuści i połączy dodać sodę wymieszaną z octem ( dodajemy zaraz po rozpuszczeniu) po wymieszaniu masę gotujemy na malutkim palniku cały czas mieszając do momentu, aż całość zmieni kolor na ciemno pomarańczowy, teraz zdjąć garnek z ognia i przestudzić około 5 minut.
Krok 1 - Ciasto Marlenka foto
2
Do lekko przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodać jajka i szybko wymieszać, aby się połączyły z masą, ale nie ścięły.
Mąkę przesiać i dodać do ciepłej masy i zagnieść szybko ciasto puki wszystko jest ciepłe.
Krok 2 - Ciasto Marlenka foto
3
Zagniecione ciasto podzielić na 5 porcji i rozwałkować na wielkość blaszki ( 33 cm na 22 cm) ja robiłam to od razu na papierze do pieczenia i osobno upiec placki w temp. 180 st około 8 minut.
Krok 3 - Ciasto Marlenka foto
4
Masa:
Budyń ugotować na mleku i wystudzić, masło utrzeć z dodatkiem masy kajmakowej i do gładkiego kremu dodawać po łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać do momentu uzyskania gładkiego kremu ( gotowa masa wyszła mi dość luźna i przez moment miałam wrażenie, że się zważy)
Krok 4 - Ciasto Marlenka foto
5
Z upieczonych i wystudzonych spodów z ciasta ostrym nożem odciąć wszystkie nierówności po bokach wyrównując ciasto
Krok 5 - Ciasto Marlenka foto
6
przełożyć placki gotową masą kajmakową po wierzchu posmarować też warstwą kremu i posypać pokruszonymi resztkami ciasta oraz orzechami i wiórkami czekoladowymi, odstawić na kilkanaście godzin do lodówki, aby ciasto zmiękło z własnego doświadczenia wiem, że im dłużej ciasto stoi tym jest lepsze.
Krok 6 - Ciasto Marlenka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 07.06.2017 18:08
wspaniałe warstwy przełożone pysznym kremem
Jagódka77 19.09.2014 11:51
świetne ciasto
Alex_M 06.09.2014 14:02
wspaniałe ciasto :)
dwa pokoje z kuchnią 31.08.2014 07:57
uwielbiam oryginalne czeskie :D to wygląda równie dobrze! zabieram do ulubionych :)
noninka77 30.08.2014 20:53
Wygląda wspaniale :)
Wiktoria29 30.08.2014 20:39
już od dawna się zbieram żeby je zrobić,pycha
caralajna 30.08.2014 20:27
świetnie się prezentuje
Lidzia 30.08.2014 16:20
Apetyczne.
Renata9 30.08.2014 15:41
fajne ciacho
mirosława4 30.08.2014 15:21
musi być pyszne
IwonaDD 30.08.2014 15:15
pyszne jest to ciasto!
Lis 30.08.2014 14:53
Cudowne ciasto - koniecznie musze wypróbować przepis:)
ben-ka 30.08.2014 12:45
Bardzo apetyczne ciasto zrobiłaś.
Triss 30.08.2014 12:45
ile warstw.:)
Ewelina1991 30.08.2014 12:19
wspaniałe ciasto ;)
Agnieszka-87-25 30.08.2014 11:53
apetyczne!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak