Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

razowa tarta z masą krówkową, bananami i galaretką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa krówkowa

śmietana kremówka 1 duża
kakao 1 łyża
cukier 3/4 szkl

spód razowy

mąka razowa 1 szkl
masło 90 g
jajko 1 małe
cukier 2 łyżki

dodatkowo

banan 2 szt
galaretka

Przepis i sposób przygotowania na: razowa tarta z masą krówkową, bananami i galaretką

Galaretkę rozrobiłam w 400 ml wody i pozostawiłam do lekkiego stężenia.

masa:
Śmietanę kremówkę i cukier włożyłam do rondelka. Gotowałam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (pod koniec często) aż masa zaczęła gęstnieć i zmieniła kolor na jasny brąz. Dodałam kakao i dobrze wymieszałam i zdjęłam z ognia.

Ciasto:
Zimne masło pokroiłam na drobno, dodałam mąkę, jajko i cukier. Zagniotłam na jednolitą masę. Ciasto zawinęłam w folię i wsadziłam do zamrażarki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
Piekłam około 25 minut w 190 stopniach.

Gdy ciasto ostygło wyłożyłam na nie masę krówkową, na to pokrojone w plastry banany i wylałam tężejącą galaretkę.
Pozostawiłam w lodówce do całkowitego zastygnięcia galaretki.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 05.10.2014 09:08
smaczne kolorowe
AnnieB 01.09.2014 20:13
Bardzo ciekawie wygląda :D
Kasia35 01.09.2014 16:17
pyszne to :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak