Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki à la boulangère (pieczone w bulionie)

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg (po obraniu)
cebula 4 sztuki
bulion wołowy 500 ml
masło 3 łyżki
oliwa 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki à la boulangère (pieczone w bulionie)

Cebulę kroimy na plasterki, a ziemniaki w cienkie talarki.
Na patelni rozpuszczamy połowę masła i oliwę i rumienimy cebulę (przez około 15 minut). Połowę tej zrumienionej cebuli rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na niej układamy połowę ziemniaków. Solimy, pieprzymy i posypujemy tymiankiem. Na to znowu cebula, ziemniaki i zalewamy bulionem. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Na górę dajemy resztę masła. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy 2 godziny pod przykrycierm. Na ostatnie 45 minut zdejmujemy pokrywkę.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ali 03.09.2014 13:18
@Beata 999: Niczym się nie różni :) Po prostu u mnie w domu ziemniaki kroiło się na talarki, a cebulę na plasterki. I tak już mi zostało :) Może jedynie tym się różni, że talarki są grubsze od plasterków :)
joanna30 02.09.2014 11:00
Muszą być pyszne :)
Zdzisław 02.09.2014 09:54
dla mnie smaczne danie na obiad i syte
berys18 02.09.2014 07:26
bardzo apetyczne
Beata999 02.09.2014 00:26
@Ali. Czym się różni plasterek cebuli od talarka ziemniaka w kształcie? Pyta szatynka.Ziemniaczki smaczne.
Amellia 01.09.2014 21:17
wygląda przepysznie
wwwiolka 01.09.2014 20:33
Bardzo fajny przepis.
Gracer 01.09.2014 20:07
super efekt, muszą być smaczne
Konczi 01.09.2014 20:07
rewelacyjnie wyglądają
karolina1869 01.09.2014 20:05
fajne ziemniaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak