Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z warzywami na cieście francuskim
Kroki postępowania
-Cukinię, dynie, paprykę pokroić w kostkę.
-Wszystkie warzywa / bez pomidorów / ugotować al dente w niewielkiej ilości wody przyprawionej do smaku przyprawą warzywną.
-Przecedzić, odsączyć i przestudzić.
-Foremką do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia ,a następnie wypełnić ciastem
francuskim / ciasto powinno wystawać poza brzegi foremki nawet kilka centymetrów/.
-Spód ciasta posmarować białkiem.
-Całość wyłożyć na przygotowane ciasto.
-Na wierzchu ułożyć pomidorki, pozostały ser i posypać ziołami.
-Brzegi ciasta nałożyć do środka, a wierzch posmarować białkiem.
-Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st.C przez 25 minut.
Podawać lekko przestudzoną.